Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Ο ρόλος της μυθοποιημένης ανάγνωσης και του μυθοποιημένου αναγνώστη στο έργο του Gabriel García Márquez

"Ο ρόλος της μυθοποιημένης ανάγνωσης και του μυθοποιημένου αναγνώστη στο έργο του Gabriel García Márquez"
Η μελέτη της Ελένης Πινή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΦΙΛΙΑ.

Το να είσαι καθολικός αναγνώστης των έργων του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες είναι από μόνο του μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Σημαίνει ότι αναλαμβάνεις την ευθύνη να βουτήξεις μέσα στο λογοτεχνικό σύμπαν του Μάρκες και αυτό δεν είναι απλά δύσκολο, είναι ακαταμάχητα γοητευτικό, σε τέτοιο βαθμό, που ενδέχεται να μην θες να επιστρέψεις.

Η συγκεκριμένη μελέτη αφιερώνεται αποκλειστικά στον κόσμο της ανάγνωσης – μέσα και έξω από το κείμενο- επιχειρώντας να ξεναγήσει ακόμα και τον μη επαΐοντα αναγνώστη στην πολυπρισματικότητα της μυθοποιημένης ανάγνωσης, της κρυμμένης -αν θέλετε- ανάγνωσης μέσα στο ίδιο αρχικό κείμενο.

Με έναν λόγο επιστημονικό και καθόλου εξεζητημένο, με μια φαντασία ευρηματική και απόλυτα συμβατή με τον λόγο του Μάρκες, η συγγραφέας φωτίζει όλα τα πρόσωπα των μυθοποιημένων αναγνωστών , τα ερμηνεύει με κριτήριο τη λειτουργία τους μέσα στο έργο και τα κατηγοριοποιεί ανάλογα με τα μέσα και τις ικανότητές τους, σε σχέση πάντα με την ικανότητα της ανάγνωσης.

Φανταστείτε… έναν εξωτερικό αναγνώστη, ο οποίος διαβάζει και βρίσκει μέσα στις σελίδες του Μάρκες και άλλους… και άλλους πολλούς εσωτερικούς αναγνώστες, αναγνώστες δυνατούς, αναλφάβητους, αναγνώστες επιστολών, λογοτεχνίας, λατινικών, τράπουλας, μέλλοντος και φυσικά αναγνώστες του κορμιού, όταν οι περιστάσεις το απαιτούν. Με αυτόν τον τρόπο, το παιχνίδι των διαδοχικών κρυμμένων ή ανύπαρκτων αναγνώσεων γίνεται κεντρική αρτηρία ερμηνείας του έργου του Μάρκες και -το βασικότερο- μας θυμίζει ότι πριν από τη γραφή / συγγραφή υπάρχει κυρίως η ανάγνωση και ότι ο Μάρκες, πριν γίνει ο μεγάλος συγγραφέας Γκάμπο, ήταν πρωτίστως αναγνώστης της ζωής.
                                                                              

Τίτλος: Ο ρόλος της μυθοποιημένης ανάγνωσης και του μυθοποιημένου αναγνώστη στο έργο του
Συγγραφέας: Πίνη Ελένη
Γλώσσα: Ελληνικά
Εκδόσεις: Φιλία Εκδοτική
Έτος έκδοσης: 2017
Έτος πρώτης έκδοσης: 2017
Διαστάσεις: 14x21
Αριθμός σελίδων: 237
ISBN: 978-618-81029-2-7
Λιανική Πώληση: 12,00€
ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟΥ:
Χάρις Κόντου

ΕΙΚΟΝΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:
Έργο του ζωγράφου Gabriel Gramma με τίτλο «For a better life»

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ-ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ-ΕΚΤΥΠΩΣΗ:
Just Print, Χαλκηδόνος 21, Αμπελόκηποι
W: www.justprint.gr - E: info@justprint.gr – T: 2107787751

Δεν υπάρχουν σχόλια: